Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (Safer Internet Day) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Βιβιάν Ρέντινγκ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Φεβρουαρίου.
Η ημέρα αυτή αποτελεί εφαλτήριο ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων στα θέματα που αφορούν την ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών που είναι πια κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης Insafe στο πλαίσιο του προγράμματος Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Για την Ελλάδα, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται από τη Δράση Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, που αποτελεί τον Εθνικό Εκπρόσωπο του Δικτύου Insafe.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/worldays/136#ixzz3RGo5XSpM




Συμβουλές ασφαλούς πλοήγησης προς γονείς 

• Μην αποτρέπετε το παιδί σας από το να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο. Ενημερώστε το για τους κινδύνους που κρύβει και μάθετε το να προστατεύεται από αυτούς.


• Τοποθετήστε τον υπολογιστή σας σε κοινόχρηστο δωμάτιο του σπιτιού όπως το σαλόνι και όχι σε απομονωμένους χώρους όπως το υπνοδωμάτιο του παιδιού σας.



• Συμβουλεύετε το παιδί σας να μη δίνει προσωπικά του στοιχεία (όνομα, διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου, φωτογραφίες, κτλ.) σε αγνώστους που συναντά στο Διαδίκτυο.


• Επιβλέπετε το παιδί σας όταν χρησιμοποιεί τα chatrooms (χώρους συνομιλίας). Μην αφήνετε το παιδί σας να συναντήσει κάποιον που γνώρισε μέσα από το Διαδίκτυο.

• Προτείνετε στο παιδί σας τη χρήση ιστοσελίδων με επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο κατάλληλο για την ηλικία του. Εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας ένα λογισμικό φίλτρο που απαγορεύει την προσπέλαση σε ανάρμοστες ιστοσελίδες του Διαδικτύου.

Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να διαβάσετε εδώ: 




Συμβουλές για τα  παιδιά

1. Χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο μόνο όταν είναι ένας ενήλικας μαζί μας. Προτιμάμε κυρίως     τους γονείς μας.
2. Κάνουμε κλικ στα κουμπιά και τους συνδέσμους που ξέρουμε τι κάνουν.
3. Ψάχνουμε για πληροφορίες ή για οτιδήποτε μας ενδιαφέρει στο διαδίκτυο με τη βοήθεια     ενός ενήλικα.
4. Πάντα ρωτάμε έναν ενήλικα όταν δεν ξέρουμε τι να κάνουμε στο διαδίκτυο.
5. Στέλνουμε και λαμβάνουμε ηλεκτρονικά μηνύματα ( e-mail ) με τη βοήθεια ενός                 ενήλικα.        
6. Δε δίνουμε τα προσωπικά μας στοιχεία ( όνομα, διεύθυνση, κ.ά. ) σε κάποιον που δε         γνωρίζουμε ή που δεν εμπιστευόμαστε.  

Ο @lpha μας συμβουλεύει να μην πιστεύουμε ό,τι βλέπουμε να γράφεται στο διαδίκτυο! 


                       


Ακούστε και αυτό!



«Cyberkid» είναι το όνομα της εφαρμογής (application) που δημιουργήθηκε από τη διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τα παιδιά που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής πλοήγησή τους στο διαδίκτυο.

Μάθετε περισσότερα για την εφαρμογή αυτή εδώ: 

http://www.cyberkid.gov.gr/about.html

Καλό και ασφαλές σερφάρισμα σε όλους! 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

My future...My paper!

        Το σχολείο μας και οι μαθητές του παίρνουν μέρος στο  πρόγραμμα ανακύκλωσης   Myfuturemypaper , -δηλαδή το μέλλον μου, το χαρτί μου...